Szakadj el a múltadtól!


Mert élhetsz te a múltban, de sokat elérni vele nem fogsz. Éltethetnek a szép emlékek, életben tarthatnak a múlt pillanatai, de azok már soha nem fognak újra megtörténni. Meg kell tanulni elszakadni a múlttól, és a mának élni. Nem egyszerű, de ha egyszer sikerül, rájössz, hogy mennyivel egyszerűbb az élet.

A múltban nem csak jó dolgok történtek. Tele vannak rosszabbnál, rosszabb emlékekkel is, amire az ember nem szívesen emlékszik vissza. Tehát mi értelme van a jó dolgokra is ilyen mértékben emlékezni, ha a rosszakat meg elfelejtjük? Pedig néha a rossz dolgokból sokkal de sokkal többet tanulhatunk, bármelyik legszebb emlékünknél. Viszont ha csak azokra a dolgokra emlékezünk, amik minket boldoggá tettek, és azokat elfelejtjük, amik szomorúvá, azzal csak azt érjük el, hogy becsapjuk saját magunkat. Mert egy idő után azt fogjuk gondolni, hogy velünk mindig csak a jó dolgok történnek meg, és ha egyszer nehogy isten történik valami olyan dolog, amire nem vártunk, még nekünk fog feljebb állni, és még mi fogunk reklamálni, hogy miért ver minket az isten. Nem, erről csak te tehetsz! Te hitetted el magaddal, hogy rossz dolgok nincsenek. Lehet nem tudatosan tetted ezt, de azzal már, hogy kiverted az összes olyan eseményt, találkozást, embert a fejedből, amire nem szívesen emlékeztél, máris elkezdted elhitetni magaddal, hogy ilyenek nem is lesznek már soha többet.

Nem azt mondom, hogy teljes mértékben verd ki a fejedből az összes létező emlékedet, csak tanuld meg kezelni őket. Fogadd el, hogy azok már csak emlékek semmi többek. Ne akarj azokból élni, ne akarj azoknak élni. A mának élj és a jövőnek. Raktározd el magadban az összes régi pillanatot, és csak akkor szedd elő őket, amikor tényleg szükséged van rájuk. Máskor ne. Maradjanak csak ott a lelked mélyén. Te tudni fogod, hogy ott vannak, és ennyi legyen bőven elég.

A ma legyen mindig előtted, mindig csak annak élj. Sokáig nem értettem egyet azzal a mondással, hogy „Élj úgy minden nap, mintha az lenne az utolsó.” De most már rájöttem, hogy nagy igazság rejlik ebben az egy sorban. Mert ez igenis azt mondja ki, hogy felesleges a régi dolgokon törni a fejünket, olyanokon, amik már rég elmúltak. És felesleges a jövővel is nagymértékben foglalkozni. Persze a jövő fontos, meg időben el kell kezdeni megtervezni, de soha nem lehet fontosabb a jövőd, mint a jelen pillanatod.

Tedd a helyükre a lelkedben az emlékeket, a pillanatokat és a jövőd nagy terveit. De figyelj arra, hogy melyik mekkora helyet foglal el benned. Ha ezt megteszed, és egy helyes sorrendet tudsz magadban felállítani, nyert ügyed van. Az emlékek szépek, a nagy tervek és álmok szépek, de mindig is a jelen pillanat történései lesznek a legszebbek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése