Vedd észre, ha változni kell!


Mint ahogy a természet is mindig változik, úgy az emberek is mindig változni fognak. Nem csak arra gondolok, hogy magasabbak leszünk, hogy megnő a hajunk, vagy hogy épp kilóban mennyit változunk. Nem, úgy ahogy egy fának a kérge alatt is változik minden, úgy a mi bőrünk alatt is folyamatosan változnak a dolgok.

Sok minden okozhatja egy ember megváltozását. Lelki sérülés, baleset, szellemi sérülés, egy új barát, egy születés, bármi. Azonban a legtöbb esetben csak mi tehetünk arról, hogy megváltozunk. Nem csak jó irányba való változás létezik, sőt. Bizton merem állítani, hogy mostanság egyre több olyan ember létezik, aki igenis a rossz irány felé kezd el menni, úgy hogy észre sem veszi. Vagy már csak akkor veszi észre, amikor már olyan szinten a legalján van az életének, hogy mindenki inkább eltávolodik tőle, mintsem hogy közeledne hozzá. Ne akarj idáig eljutni, ne akard megtapasztalni azt, amikor mindenki magadra hagy. Vedd észre idejében, hogy mit csinálsz az életeddel, és hogy mennyire teszed magad tönkre.

Sosincs késő, ezt ne feledd! Bármikor mondhatod azt, hogy mától fogva változtatok az életemen, mert ez senkinek sem jó. De egyet jegyezz meg, minél később jutsz erre a döntésre, annál nehezebb lesz a változás a jó irány felé. Soha ne más miatt kezdj el megváltozni, soha ne azért juss erre a döntésre, mert mások azt nyomják beléd, hogy rossz életet élsz. Csak akkor tedd ezt meg, ha már te is ezt látod, ha már te magad is észrevetted, hogy ez az élet, amit élsz tényleg nem jó. De próbáld meg szétválasztani a barátok, ismerősök, család véleményét a sajátodtól. Persze jelenthet valamit, ha már mindenki körülötted azt mondja, hogy megváltoztál és a rossz irány felé mész, de addig amíg ezt te nem látod be, addig felesleges magadnak azt mondani, hogy megkeresem a jó utat. Nem fog sikerülni, azt most mondom. Mert az nem a te akaratod lesz, hanem a világé.

Nem egyszerű észrevenni azt, hogy ha nem azon az úton mész, amin kellene. Tényleg nem egyszerű, ezt belátom én is. Viszont itt csak egyszerű önértékelésről van szó. Ha megtanulod értékelni az életed, és saját magad, akkor idejében észre tudod venni, ha valami nem úgy megy, ahogy annak mennie kéne. Időnként gondold végig, hogy mi az, ami változott az életedben. Gondold végig, hogy azok a dolgok, amik megváltoztak, milyen irányban változtak, és mennyire játszottál te szerepet a változásban.

Még egy fontos dolog: soha ne félj a változástól! Ha akarod, ha nem a világ úgyis mindig változni fog körülötted, így te miért ne tennéd ezt?! A változás nem rossz dolog, csak ügyesen kell csinálni. Itt is, mint sok más helyen, értékrendet kell felállítani, és utána már sima az utad. Viszont ha a változást tabu témaként kezeled, hidd el, hogy akkor fogsz a legnagyobbat változni. Csakhogy elég valószínű, hogy a rossz irányba…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése