Szemét vagy érték?


Sokszor van olyan, amikor túl értékeljük azokat a dolgokat, amik valójában értéktelenek. Gondoljunk például csak egy csokira, amit a legjobb barátodtól kaptál. Évekig képes vagy megőrizni a papírját, mert akkora értéket tulajdonítottál neki, hogy nincs szíved kidobni. Pedig csak egy csoki papírról beszélünk. Ezen kívül rengeteg olyan dolog létezik, ami neked felbecsülhetetlen értékkel bír, más viszont a sarkon lévő kukába már kidobná. Te viszont ennek ellenére, elteszed valahol a szobádban, egy fiókban. Lehet, hogy egy éven keresztül nem is találkozol vele, viszont amikor eljön a tavaszi nagytakarítás, újra ott van a kezedben, és újra felelevenednek benned az emlékek. Ezzel nem is lenne semmi baj, ha csak egyetlen egy csoki papírról beszélnénk. Viszont ha egyszer elkezded, onnan nincs megállás. Jön a többi csoki papír, a képeslapok, a mozijegyek, a buszjegyek, az órai levelezések, és még sorolhatnék vagy 100 olyan dolgot, aminek valójában értéke nincs, viszont a te lelkedben annál inkább rendelkezik értékkel, ráadásul nem is kicsivel.

Emlék kosarak, emlék dobozok, csupa olyan tárgy, ami tele van számodra fontos dolgokkal. Ismerős ugye? Nincs olyan ember, akinek legalább egy ilyen kis doboza ne lenne, amiben a régi idők emlékét őrzi. Mert milyen jó lesz ezt az unokáknak mutogatni, vagy milyen jó lesz majd 10 év múlva elővenni és egy jót nevetni rajta. De addig mi van? Addig ott porosodik minden a szekrény aljában, a dobozban. Ott vár arra, hogy majd esetleg 10 év múlva kinyitod újra. Te pedig mindeközben éled életed, és tömöd meg az új dobozokat ugyancsak emlékekkel, amik persze ugyanúgy a szekrényed aljában kötnek ki, arra várva, hogy az unokák majd megnézzék őket. Kérdezem akkor, ennek mi értelme? Mi értelme teletömni azokat a dobozokat, ha utána úgyis csak a szekrénybe teszed őket? Amik igazán fontos dolgok, azokat, ha akarnád se tudnád elfelejteni. Akkor meg mi értelme van megőrizni őket? Elhiszem, hogy emlék, hogy nagyon sok olyan dolog van, amihez valami nagyon jó emléked fűződik, de hidd el nekem, minél több ilyen „kacatot” teszel el, annál inkább értékét veszti a többi. Hisz te sem tudsz százmillió emléket tartani a fejedben, így előfordulhat, hogy 5 év múlva arra sem fogsz emlékezni, hogy épp kivel nézted meg a Harry Potter legújabb részét, pedig biztos fontos ember volt, hisz ott van a kezedben a mozijegy.

Nehéz megtenni, de dobj ki minden ilyen dolgot. Minden csoki papírt, minden mozijegyet, minden buszjegyet, mindent, amit már egy kicsivel is túlértékeltél a valódi értékénél. Nincs szükséged az ilyen dolgokra, nincs szükséged arra, hogy a szekrényed aljában gyűjtsd a porosodni váró emlékdobozokat. Nehéz lesz, tudom. De amint megtetted, hatalmas megkönnyebbülést fogsz érezni. Megkönnyebbülsz, mert végre nem leszel tele csupa olyan dologgal, ami ha csak egy kicsit is belegondolsz rájössz, hogy mind-mind szemét volt, hogy minden, amíg addig gyűjtöttél, nem volt más, mint közönséges szemét. És mint tudjuk a szemét kukába való, nem a szekrény aljába vagy tetejére.

Ha valamire igazán emlékezni akarsz, fogj egy papírt és tollat, és kezdj el írni. Manapság nem divat naplót írni, amit én elég nagy hibának tartok. A napló pontosan arra jó, hogy egy mozit, egy vacsorát, vagy csak épp azt megtartsa örök emléknek, hogy a buszon rád mosolygott egy helyes srác, vagy épp egy kedves lány. Nem jobb ezeket felolvasni az unokáknak, a nehogy isten már-már penészesedni kezdő csoki papírok mutogatása helyett?! Egy napló nagyon sok mindenre jó. Ő az, aki a legjobban megtud téged hallgatni, és aki mindig ott van veled, bármi történjen. Csak kezdd el írni, és meglátod.

Szedd össze az összes túlértékeld dolgodat. Nézd meg őket utoljára, és dobd ki. Legyél erős, és vedd észre azt, hogyha egy valójában értéktelen dolgot túlértékelünk, az nem más, mint a múlthoz való ragaszkodás. Márpedig boldogan élni csak úgy lehet, ha minden egyes percben a pillanatnak élsz, nem pedig a múltnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése