Egy igaz barátság, valójában


A barátság nem játék. A barátság nem arról szól, hogy az egyik fél kiteszi a lelkét, míg a másik röhög a markában, hogy talált egy olyan hülyét, akit kihasználhat. Nem, a barátság közel sem erről szól. A barátságban elfogadjátok, tisztelitek, megértitek és szeretitek egymást. A barátságban mind a ketten egyenrangúak vagytok. Nincs olyan, hogy én vagyok a jobb, a szebb, az okosabb, a bátrabb… Pontosan azért vagytok barátok, mert ezek nem számítanak nektek. Az egyetlen feladatotok egymással szemben, hogy segítsétek a másikat, bármiről legyen szó. Mivel akkor leszel igazán jó barát, ha már a tudat, hogy segítettél, boldoggá tesz.

Igaz barátot nagyon nehéz találni, de még nehezebb megtartani. Jól hangzanak, amikor valakire azt mondod, hogy ő a legjobb a barátom, viszont belegondoltál már abba, hogy ez mit is jelent? Manapság már ezt is csak úgy dobáljuk egymásnak, gondolkodás nélkül. Közben meg lehet, hogy az, akinek épp ezt mondtad, még a kedvenc színedet se tudná elmondani. Akkor tényleg egy igaz barátról beszélünk? Tényleg az számít igaz barátnak, aki elmegy veled inni péntek este, netán még bulizni is, majd se szó, se beszéd nélkül ott is hagy, és hazamegy? Egy barátságnak nem erről kéne szólnia, egy barátságnak nem arról kéne szólni, hogy együtt iszunk, bulizunk, és közben nem tudunk a másikról egy fikarcnyit sem. Hol vannak a régi barátok? Akik tényleg bármikor felhívhatták egymást és nem csak egy sms-sel intézték el a mondanivalójukat. Akik minden pénteken vagy épp szombaton egymásnál aludtak és átbeszélték az egész éjszakát. Akiket büszkén mutattunk be a szüleinknek, nehogy isten az egész rokonságnak. Akik nem facebookon, msnen, smsben vagy e-mailben írják le az életüket a másiknak, hanem igenis veszik a fáradtságot és találkoznak. Ők hol vannak?

A barátság is egyféle „adok-kapok”ról szól. Nem teheted meg azt, hogy te csak állsz és nyújtod a markod a másik felé, de amikor neked kéne valamit adnod, akkor inkább meghátrálsz és elfutsz. A barátság nem erről szól. A barátságban tudni kell adni, és tudni kell kapni is. Igen, mind a kettőt tudni kell, mert míg egyesek úgy gondolják, hogy hisz kapni mindenki tud, addig más már rég rájött arra, hogy kapni egyáltalán nem olyan egyszerű, mint gondoljuk. Mert kapni nem csak jó dolgokat lehet. Kaphatsz te megértést, szeretetet, figyelmet, tiszteletet, de mindezek mellett sok olyan dolgot is kaphatsz, amit nem egyszerű elfogadni, viszont igazán hasznos lehet a számodra. Ilyen az, amikor az igaz barátod a szemedbe mondja, hogy épp mi az, amit rosszul csinálsz, vagy mi az, amin változtatni kéne. A baj csak az, hogy sok barátságban úgy gondolja a segítséget kapó fél, hogy ez az egész ellene van, pedig épp az ellenkezője történik vele. Soha nem szentírás az, amit a barátod mond neked, soha nem kell mindig, minden egyes esetben azt tenned, amit a barátod mond. Erről szó sincs. Mindig van lehetőséged azt mondani, hogy nem. Viszont abba mindig gondolj jól bele, hogy a barátod ezeket azért mondja, mert a legjobbakat szeretné, és mert szeret, és véletlen sem azért, hogy megbántson, vagy elszomorítson. Tanuld meg elfogadni a segítséget, tanuld meg megkapni a segítséget.

Érdeklődj a másik iránt, de ne csak úgy sablonosan, hanem tényleg. Ha nem érdekel, hogy mi van vele, vagy mi történt vele, akkor ne kérdezd meg. Ne kérdezd meg, mert sokkal rosszabb a fancsali és „ez mégis kit érdekel” arcod nézni, mint beletörődni abba, hogy akkor épp rohadtul nem érdekel téged, hogy mi van velem. Ne váljon soha természetessé az, hogy az igaz barátod mindig ott áll melletted. A barátságok minden egyes pillanatban borotvaélen táncolnak, és csak te tehetsz arról, hogyha a barátod véletlen megcsúszik, és igen erősen megvágja magát. Ne haljon ki belőled az az érdeklődés, ami az elején benned volt. Attól, mert tudjátok mind a ketten, hogy bármiről legyen szó, ott vagytok egymásnak, nem jelenti azt, hogy akkor már soha nem kell megkérdezni a másiktól, hogy épp hogy érzi magát. Néha egy „hogy érzed magad?” kérdés sokkal többet ér bármilyen csokinál vagy virágnál.

Még egy fontos: merj megnyílni a barátod előtt. Merd elmondani neki, hogy mi az, ami benned van, mi az, amit érzel, és mi az, ami éppenséggel a lelkedet nyomja. Ha igaz barátnak mondod el ezeket, ő le fog veled ülni, és néma csendben végig hallgat. Végig hallgat, mert tudja, hogy ez neked mennyit jelent. Végig hallgat, mert tisztában vele, hogy előfordulhat az is, hogy neki lesz szüksége majd egy olyan emberre, aki néma csöndben végig hallgatja, és tudja, hogy az nem más, mint te leszel neki. Ne félj a barátodtól, ne félj attól, hogy mit fog mondani, hogy hogyan fogja lereagálni. Mondj ki magadból mindent, és a barátod segíteni fog. Vagy ha épp segíteni nem is fog tudni, de végig hallgatni teljesen biztos, hogy végig fog. És sok esetben már ez hatalmas segítség tud lenni.

Becsüld meg és értékeld a barátságot és a barátokat. Igaz barátokat nem találsz minden utca végén, igaz barátot nem tudsz venni, igaz barát nem hullik csak úgy az öledbe. Viszont ha megpróbálsz a lelkeddel keresni, biztos vagyok benne, hogy előbb-útóbb igaz barátra lelsz. Olyan barátra, aki végig hallgat néma csendben, akit felhívhatsz éjjel kettőkor is, és aki ott fog állni akkor is a hátad mögött, amikor te legszívesebben csak egyedül lennél, hisz tudja, hogy egyszer megfordulsz, és segítségért kiáltasz. De ő ott lesz, és segít neked, mert erre valók az igaz barátok.

1 megjegyzés: